Bubba, a kis pupák...

Csak egy fiú naplója

Zenék

Friss topikok

  • Csőőrike: Soha nem felejtelek el! (2015.03.06. 08:25) Ő az
  • LaciCrystalfan: Kedves Gabi,régen a 2009.Jaunári Old Man's-ben lévő Crystal koncertről régen volt fent itt videó. ... (2011.12.28. 20:00) Crystal koncert! :)
  • Verde Lunaria: hajrá! szorítok! (2011.10.27. 10:24) Két napja oké!
  • titoktitok: Szívszorító gondolatok, életképek. Tanácsom: Ne add fel a reményt. Küzdj Érte! Titoktitok (2011.10.22. 23:53) nem biromm
  • álomvirág: "Az ember vágyik valakire, akivel törődhet, akinek minden kérdésére válaszol, anélkül, hogy tudna ... (2011.02.26. 22:22) Most. Start vonal.

Linkblog

Videókamera

2009.03.31. 09:49 Gabi, a kispupák

   A héten nézegettem a videókamerákat.  Elolvastam pár tesztet és arra jutottam, hogy egyik kamera sem tökéletes.  A Panasonicnak egyedülállóan szépek a színei, de sötétben használhatatlan és sokan panaszkodnak a kezelőszervek bénaságára.  A színeket meg utómunkával bármilyen videóról fel tudom javítani olyan szintre, hogy öröm lesz nézni.  A Sony az árához képest drága.  A Canon a legjobb, viszont nem tud olyat amit a Samsung [amit egyszer már kinéztem magamnak - 160e], mégpedig a másodpercenkénti 50 képes felvételt...
   Most lehetne azt mondani, hogy minek az az 50, elég a 25 vagy 30 is, elvégre is ez a szabvány.  Na igen, de ha egyszer videóblogot szeretne indítani az ember, meg mindenféle "kreatívkodós" tervei vannak, akkor nagyon jó az az 50-es képsűrűség.  Arról nem is beszélve, hogy a Samsung tud 300-as felvételt is... igaz hogy csak 10 másodpercig és kisebb felbontásban, de az már azért valami... ezenkívűl beépített 8GB memóriája van és H.264-be digitalizál, ami jobb minőségű és mégis tömörebb mint a többi videókamera formátuma, azaz kisebb helyre több anyagot lehet felvenni, jobb minőségben... viszont van egy nagy hibája: digitális képstabilizátora van [DIS]! :|
   Mi is az a digitális képstabilizátor?  Amikor jársz-kelsz a kezedben egy kamerával, a lépések is a kézmozgások hatására az egész kép rezegni-mozogni fog és amikor visszanézed... beleszédülsz.  Magyarul élvezhetetlen.  A képstabilizátor arra jó, hogy ezeket a rezgéseket kiküszöböli azzal, hogy az aktuális kép közepét a mozgáshoz viszonyítva ellenkező irányba tolja és így a két ellenkező irányú mozgás (a kezed remegése és a képstabilizátor ellenmozgatása) kioltja egymást, azaz a kép nem fog mozogni, a téma mindvégig egy helyen marad a mozgóképen.
   A digitális képstabilizátor ezt úgy oldja meg, hogy a felvétel képén egy kisebb négyzetet "mozgat" mindig az aktuális ricegéssel ellenkező irányban.  Ez jó dolog csak éppen egyrészt kisebb hatásfokú mert a bemozdulásoknál a gyors mozgás miatt a kép homályos lesz és ez akkor is úgy marad ha a stabilizátor hatására a kép már nem riceg, másrészt a végeremény egy kisebb felbontású kép lesz, hiszen a nagyobból vágjuk ki a kisebbet.
   Ezzel szemben a másik megoldás  - az optikai képstabilizátor -  a lencsét fizikailag mozgatja el a felvétel alatt úgy, hogy a kép se ne ricegjen, se ne mosódjon.  Ráadásul a teljes felbontás megmarad.  Természetesen ez nem csak jobb, hanem drágább is.

   Már majdnem úgy voltam vele, hogy ezt a kompromisszumot vállalni fogom, amikor jött a hír: a Samsung kihozta az újabb kameráját beépített 0/16/32/64GB memóriával[típusfüggő] ééééés... optikai képstabilizátorral!  Na puff...
   Megjelenés? -> A memória nélkülit már most is lehet kapni, memóriával áprilistől.
   Ár? -> 550$ (kb. 145.000 Ft), a 64GB-os 850$ dollár lesz (kb. 210.000 Ft).

   Persze mindez külföldön.  Idehaza a sima lesz 200e, a memóriás meg 270e, de ez még csak találgatás.  Lehet hogy drágább lesz.
   Most azon gondolkozom, hogy írni kellene az amerikai nagybácsimnak, hogy vegyen egyet odakint és küldje el nekem... és bár nagybácsi, de nem olyan gazdag mint a mesebeli, úgyhogy előre kiküldöm neki a pénzt.  Két gond lehet csak: az egyik a garancia, ami külföldön érvényes.  A másik a vám amit behozatalkor meg kell fizetni érte [gondolom].  A harmadik, hogy alapból benne van-e a Magyar menü és a PAL kompatibilitás, vagy az csak az EU-ban fogják beletenni értékesítés előtt?

   Szóval... ezt még át kell gondolnom.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kispupak.blog.hu/api/trackback/id/tr561037237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása